7 TIPP, HOGY AZ ELSŐ SZENTÁLDOZÁS VALÓBAN SZENT LEGYEN

A másodikos fiam jövő hónapban lesz elsőáldozó. Nagy megtiszteltetés segíteni a gyermekemet, miközben arra készül, hogy első alkalommal vegye magához Jézust.

A kisfiam is rendkívül izgatott a szentséggel kapcsolatban, de az elmúlt néhány hétben többször kaptam rajta, hogy fennhangon ábrándozik arról, mi mindent fog majd venni az elsőáldozásra kapott ajándék pénzből. Tavaly végignézte, ahogy a bátyja egymás után nyitotta ki a nagylelkű ajándékokat tartalmazó borítékokat, és tudja, hogy most rajta a sor. Hogy érheti el egy szülő, hogy a nyolc éves gyereke mindeközben Jézusra tudjon koncentrálni? Íme néhány tipp, mely remélhetőleg a segítségedre lesz ebben!

1. Mutass példát!

Ha sokkal inkább a ruhára, a tortára és az ünneplés külsőségeire koncentrálsz, akkor a gyermeked is ezekkel foglalkozik majd a lelkiek helyett. Te vagy a példa a fiad vagy lányod számára, éppen ezért helyezd arra a hangsúlyt, hogy szívetek, lelketek és elmétek is felkészüljön a nagy napra! Ne idegeskedj az ünnepség apró részletei miatt és ne vesztegesd minden energiádat a(z evilági) külsőségekre! A vendégeid nem várják el, hogy tökéletes lakás és vendégség fogadja őket, sokkal inkább értékelik majd azt az erőfeszítést, amit a szentségre való felkészülésre fordítottatok. Szánj időt arra a személyes imaéletedben, hogy az Oltáriszentség titkát tanulmányozod, és újra feléleszted a vágyad Isten ezen ajándéka iránt!  Azt javaslom, hogy a személyes elmélkedéshez olvasd János 6. könyvét a gyermeked elsőáldozását megelőző hetekben.

2. Mesélj!

Szánjátok rá az időt, és családi körben meséljetek történeteket az Oltáriszentségről! Kezdésnek jó ötlet, ha a saját elsőáldozásodról mesélsz vagy arról az időszakról, amikor különleges élmény volt számodra az áldozás. Olvassatok olyan történeteket is, melyek az Eucharisztia erejét megtapasztaló szentekről szólnak! Családunkban nagy népszerűségnek örvend Páduai Szent Antal és az Oltáriszentség előtt letérdelő szamár története, illetve Szent Klára története, amikor az Oltáriszentség segítségével űzte el a kolostort ostromló szaracénokat. A gyerekek számára megkönnyítheti annak megértését, hogy Jézus miért jön hozzánk az Élet Kenyereként, ha néhány párhuzamos történetet olvastok az Ószövetségből[1].

3. Hangsúlyozd Jézus valódi jelenlétét!

Még számunkra is nehéz felfogni, hogy az Oltáriszentségben valóban jelen van Jézus teste, vére, lelke és istensége. Ha ezt valóban megértenénk, mindent megtennénk azért, hogy olyan gyakran vegyük magunkhoz, amilyen gyakran csak lehet. Bátorítsd a gyermekedet, hogy ezzel az imával segítse a saját hitét: „Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen!” Az Oltáriszentség csodájának és ajándékának megértésében mindig van hova fejlődni[2].

4. Szánj időt az imádságra! 

Az elsőáldozást megelőző hetekben próbálj plusz időt elkülöníteni az imádságra! Elmondhatsz egy elsőáldozási kilencedet vagy részt vehettek a családdal egy szentségimádáson, ahol nem kell feltétlenül sok időt töltenetek, ha kisgyerekekkel mentek. Mi például isteni csodának éltük meg, amikor mind az öt – egy és kilenc év közötti – gyerekünk 15 percig áhítatos csöndben ült az Oltáriszentség előtt. Miközben ott vagytok, súgd elsőáldozásra készülő gyermeked fülébe Teréz anya szavait: „Ha rátekintesz a keresztre, megérted, hogy mennyire szeretett téged Jézus akkor. Ha rátekintesz az Oltáriszentségre, megérted, hogy mennyire szeret téged Jézus ebben a pillanatban.”  Ha gyermeked látja az erőfeszítést, amit az Eucharisztia imádásáért teszel, azt is könnyebben meglátja, hogy mennyire fontos Jézust imádni az Oltáriszentségben, és növekedni az ő szeretetében.

5. Menjetek el gyónni! 

Ez az időszak nagyszerű lehetőség arra, hogy újra megéld a gyónás fontosságát és megtisztítsd a lelked Krisztus befogadására. Próbáljatok meg a családdal együtt elmenni gyónni! Gyónás után akár fagyizhattok is egyet, mintegy emlékeztetőül, hogy milyen édes is tud lenni az isteni kegyelem.

6. Válassz bölcsen ajándékot!

Szánd rá az időt, hogy olyan ajándékot válassz a gyermeked számára, amely emlékezteti rá, milyen különleges alkalomból kapta! Próbálj olyasmit találni, ami segíti, hogy növekedjen a hitben! Íme néhány ötlet: gyermekbiblia; gyerekeknek szóló, dicsőítő dalokat tartalmazó CD; egy különleges rózsafüzér; sötétben világító kereszt; A szentmise súlya című történet; gyermekmisekönyv; szenteltvíztartó. Ha a kis elsőáldozó pénzt kap ajándékba, fogalmazzatok meg néhány irányelvet, hogy mi módon költheti el! Mi például engedjük a gyerekeknek, hogy a pénz egy kis részét általuk kedvelt tevékenységre vagy valami különlegesre költsék. Ugyanakkor az összeg 10 %-át egy általuk választott jótékonysági célra kell szánniuk. Nagy élvezettel szokták latolgatni, hogy mi módon szerezhetnének örömet másoknak az ajándékba kapott pénz segítségével. Ezek után a fennmaradó összeget takarékba tesszük, hogy majd felhasználható legyen vallásos programokra, mint például hittantáborra vagy valamilyen iskolai eseményre. A kapott összegből viszont csak azután költhet a gyerek, hogy egy kis üzenetben mindenkinek megköszönte az ajándékot.

7. Járuljatok szentáldozáshoz, amilyen gyakran csak lehet!

Nyilván nem szeretnéd, ha gyermeked elsőáldozása egyben az utolsó is lenne számára, ezért vegyétek magatokhoz az Oltáriszentséget minél gyakrabban! A szentségből áradó kegyelem bőséges, ezért járulj az Úr asztalához, amilyen gyakran csak tudsz, és vidd magaddal a gyermekeidet is!

Végül pedig az elsőáldozási mise alatt szánj egy percet arra, hogy elmerülj a gyerekek arcáról sugárzó örömben! Az elsőáldozó gyerekek a maguk ártatlan és tiszta módján megértik az Oltáriszentség titkát. Engedd, hogy a lelkesedésük átjárjon téged is! Engedd, hogy ez a nap újra ráébresszen, milyen gyönyörű és milyen nagy ajándék az, hogy Jézus magát adja nekünk! Isten áldjon téged és a családodat, miközben megélitek ezt az óriási ajándékot!

Ima az elsőáldozókért

Ó, Jézusom! Te olyan végtelenül szeretsz minket, hogy az Oltáriszentségben magadat adtad nekünk kimeríthetetlen ajándékul. Lobbantsd lángra a szívünket, ahogy most e gyermekért imádkozunk, hogy közvetíthessük számára dicsőséged, és hogy méltóképpen felkészülve járulhasson első ízben szent asztalodhoz! Ó, Jézus Szent Szíve! Védd meg ezt a fiatal lelket a gonosz cselszövéseitől! Erősítsd meg hitét, add, hogy növekedjen az irántad való szeretetben, és adományozd neki mindazokat az erényeket, melyek által méltó lesz magához venni Téged! Ámen.

Keresztelő Szent János, aki a Messiás hírnöke voltál, készítsd elő Jézus útját ennek a gyermeknek a szívében is! Szent Tarzíciusz, óvd és őrizd meg a gyerekeket, akik most járulnak első szentáldozásukhoz!

Becky Roach

Forrás: Catholic Link
Fotó: thespruce.com

[1] Ehhez segítséget nyújthat az ezen a linken található angol nyelvű anyag.

[2] Ebben nyújt segítséget pl. a therealpresence.org angol nyelvű oldal, ahol ingyenes pdf formátumú munkafüzetek, játékok és színezők találhatók, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy az Oltáriszentség titkát elmagyarázzuk gyermekeinknek.

Ezt a cikket Hutvágnerné Mesterházy Ágnes önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.