Katolikus Mobil Flotta – GYIK

Gyakran ismételt kérdések


Meg vagyok keresztelve, kérhetek szolgálatevői igazolást?
Csak abban az esetben, ha az igénylőre teljesülnek a szolgálattevői feltételek. Lásd következő kérdés!

Ki minősül szolgálattevőnek?
1. a katolikus egyház által fenntartott intézmény dolgozója vagy,
2. a katolikus egyház valamely intézményénél (plébánia, stb.) heti rendszerességgel minimum 2 órát önkénteskedik.

Amikor megszűnik a munkaviszonya a katolikus intézményben, vagy már nem végez önkéntes munkát akkor a a flottához való tagsága is megszűnik. Ezt jelezni kell felé!

Egy szolgálattevő nevére hány db igazolást lehet kiállítani?
Legfeljebb 5 db-ot, ezek a közvetlen családtagjaik részére állíthatók ki. (szülő, gyermek)

Kaptam egy igazolást, amit lemásoltam 5 példányban és nem akarták elfogadni a Telekomnál. Mi a teendő?
Minden igazolásnak egyedi vonalkódja van, ami alapján visszakereshető. Ha két igazoláson megegyezik a vonalkód, akkor mindkettő érvénytelen lesz és nem fogja a Telekom munkatársa elfogadni. Ahány előfizetést szeretne intézni, annyi igazolást kell igényelni.

Mi a flotta célja?

A katolikus mobilflotta célja, hogy az egyházon (plébánián, egyházközségben) belüli kommunikációt díjmentéssé tegye, s ezzel hozzájáruljon a hatékonyabb munkavégzéshez.

 

A flotta célja, hogy minél többen legyünk a flottában?
Nem.

Mennyit kell fizetni egy-egy ilyen szolgálattevői igazolásért?
Az igazolásért soha nem kell(ett) fizetni. Ha bárki ilyet tapasztal kérjük, azonnal jelezze felénk!

Lehet pénzért venni valahol ilyen igazolást?
Az igazolás minden esetben ingyenes az arra jogosultaknak. Pénzért nem lehetséges ilyet vásárolni. Ha bárki ilyet tapasztal kérjük, azonnal jelezze felénk!

Pár éve lehetséges volt az egyenes ági felnőtt leszármazott nevére igazolást kiállítani. Ha jól értelmezem, akkor ez mostantól megszűnt?
A jogosultság csak a munkaviszony ideje alatt ill. az önkéntes munka végzésének ideje alatt áll fenn.
Bárki számára, aki ezeknek megfelel kiállítható az igazolás illetve a család tagjai számára + 4 db. De minden igazolásnak (ezáltal az előfizetésnek) a szolgálattevő nevén kell szerepelnie és nem a családtagja nevén.
Így összesen egy szolgálattevő 5 előfizetéssel rendelkezhet.

Kinek a feladata, felelőssége a jogosultság ellenőrzése?
Annak a feladata és felelőssége, aki az igazolást kiállítja és feltehetően ismeri az igénylőt. Ha nem ismeri, akkor érdemes javasolni az igénylőnek, hogy attól az intézménytől kérje az igazolást, amelyhez kapcsolódik. Ha ott nincs kapcsolattartó, akkor lehet kérnie az igénylőt, hogy hozzon igazolást az önkéntes munkavégzésról, attól az intézménytől, amelyikhez kapcsolódik.

Mi minősül bizalmas információnak? (3. pont) (Az előfizetői  csomagok után érdeklődőknek szoktunk  a tarifatáblázatról tájékoztatást adni).
A titoktartási kötelezettség szempontjából nem minősül illetéktelen harmadik személynek a megállapodás hatálya alá tartozó előfizetők köre, de bárki, aki jogosulatlan személynek kiadja a flotta tarifa táblázatát, az szerződésszegést követ el.

Milyen intézmény számít a katolikus egyház fenntartása alá? Milyen intézmény kaphat előfizetést?
Azok az intézmények tartoznak ide ahol a katolikus egyház minimum 50%-ban fenntartó.

A már meglévő szerződéseket érinti ez a változás?
Nem érinti. Az új rendszert elegendő akkor használni, amikor új igazolás kiállítására van szükség.

Ezek szerint megszűnik a szolgálattevői konstrukció és egységesül a rendszer intézményivé, miután be lett regisztrálva a plébánia a plébánossal?
Nem szűnik meg a szolgálattevői előfizetés. Az intézményi regisztrációkra azért van szükség , hogy a kapcsolattartókat lehessen kötni valahova, másrészt az intézményhez kapcsolódó szolgálattevőknek és dolgozóknak tudjanak kiállítani szükség esetén igazolás(oka)t.

Szolgálattevői tájékoztató

Röviden összefoglalom a szolgálattevőket érintő új díjcsomagokat.

Minden katolikus intézmény szabadon csatlakozhat az MKPK és a Magyar Telekom Nyrt. közötti együttműködési megállapodáshoz. A kedvezményes előfizetői konstrukciók egyaránt elérhetőek a papság, az egyházi alkalmazottak és minden önkéntes egyházi szolgálattevő számára aki minimum heti 2 órát önkénteskedik. Jelenleg kétféle előfizetést lehet vásárolni, intézményi előfizetést és szolgálattevői előfizetést.

  1. Intézményi előfizetésnél az elő- és számlafizető az adószámmal rendelkező egyházi intézmény vagy egyházi szervezet.
  2. A szolgálattevői konstrukció több szempontból is kedvező: egyrészt, mert az intézmény is díjmentesen hívhatja az ilyen számokat; másrészt, mert a szolgálattevői konstrukció olyan juttatási forma, melyet az intézmények külön pénzkiadás nélkül adhatnak minden dolgozójuknak. A dolgozó ezt díjkedvezmény formájában realizálja.

A fenti feltételek mellett az igényléshez az alábbi adatok szükségesek: