Egyházi hozzájárulás

A hívek állandó befizetései teszik lehetővé a templom és a plébániaépület fenntartását, a szükséges karbantartásokat és felújításokat, a hitoktatás és a közösségek működésének fenntartását, a plébániai munkatársak fizetését, a közösségi programok megszervezését, a plébánia kulturális, egyházzenei programjait: ez az egyházi hozzájárulás.

Ennek befizetése minden jövedelemmel rendelkező felnőtt lelkiismereti kötelessége.

Az Egyházi hozzájárulás összegére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia iránymutatása az éves nettó jövedelem 1%-át javasolja kereső személyenként. (Kiszámításához segítséget nyújthat ez a táblázat.)

Az egyénileg kiszámított összeg az év során bármikor befizethető:

  • a templomban a liturgiák előtt legkésőbb 20 perccel, vagy utána;
  • a Szociális Szolgáltatóban előlre egyeztetett időpontban: kapcsolat;
  • a munkatársaknál;
  • átutalással a plébániák számlaszámára, amelyeket itt talál.

A perselypénz a szentmisén való személyes részvételünk, a liturgiához való tevékeny hozzájárulásunk kifejezése, az éves egyházi hozzájárulás befizetése pedig minden jövedelemmel rendelkező felnőtt lelkiismereti kötelessége.

Egyben kérjük, hogy a személyi jövedelemadó-bevallások téli-tavaszi benyújtásánál ne feledkezzenek meg a kétszer 1%-os felajánlás mellékeléséről, és a gondos kitöltésről – ezzel ki-ki úgy tehet jót, hogy egy fillérjébe sem kerül. 

Fontos információ, hogy a „nullás” rendelkezés (nulla forint adóösszegről szóló) is számít, hiszen az állam a nyilatkozók számának arányában ad kiegészítést az egyházak működéséhez!

Az Egyházközségek adószámait itt találja!