Évközi 27. vasárnap | 2024. október 6. – B év | Plébániai hirdetések, liturgikus rend – Terménybetakarítási hálaadás

Ha szeretjük egymást, Isten megmarad szívünkben, és szeretete tökéletes lesz bennünk. 1Jn 4,12

AZ IMÁDSÁG ÉVE 2024.

ÉLŐ KÖVEK (korábban Ima – Katekézis) – Felkészülés a Váci Egyházmegye ezeréves jubileumára


Használja Android telefonján az Olvasó módot és hallgassa meg a hirdetéseket.

>>> Kérem, hogy tájékoztassátok az e-maillel, internettel nem rendelkező testvéreket a plébániai hirdetésekről!

A szentmiseáldozat bemutatásának közösségi szándékai és az igeliturgia imaszándékai:

1. Imaapostolság októberben: A közös küldetésért
2. A békéért, az Ukrajnában élő kárpátaljai magyar és ukrán testvérekért; Izraelért és Palesztínáért!
3. A betegekért: lelki, testi gyógyulásukért!
4.  Papi és szerzetesi hivatásokért: püspökökért, papokért és diakónusokért!
5. Magyar hazánkért, nemzetünkért, a fiatalokért, a házasokért és a családokért!
6. A keresztelendőkért, a keresztszülőkért, a leendő elsőáldozókért, bérmálkozókért, jegyesekért, a kispapokért és családjaikért! 
7. A megosztottság megszűnéséért!
8. A lelki megújulásért és az evangelizációért, az egyházköségeinkért!
9. A tisztítótűzben szenvedő lelkekért!

IMAAPOSTOLSÁG OKTÓBERBEN: Imádkozzunk, hogy az Egyház továbbra is minden tekintetben támogassa a szinodális szemléletmódot, mint a társfelelősség jelét, és elősegítse a papok, szerzetesek és laikusok részvételét, közösségét és közös küldetését.

Ima és mindennapi magatartásunk


ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP
TERMÉNYBETAKARÍTÁSI HÁLAADÁS
Gyónási lehetőség a szentmisék előtt és után.
A szentgyónásról ITT.
Engesztelő imaévet nyitottunk a 2024-2025. jubileumi évre a palócság, a katolikus hit, a gyökereink megőrzéséért, valamint a herencsényi Kereszt helyszínének békés rendezéséért.
Az imalap innen letölthető és nyomtatható (A4, 2 oldalas).

OKTÓBER 5. – elővételezett
16:00 Szanda – Szentmise
16:00 Terény – Igeliturgia
17:30 Cserháthaláp – Szentmise
OKTÓBER 6.
9:00 Herencsény – Szentmise
11:00 Cserhátsurány – Szentmise – Elsőáldozás, keresztelő.
16:00 Vác – Székesegyház felszentelése

OKTÓBER 8.
MAGYAROK NAGYASSZONYA – FŐÜNNEP – kedd
Egyháztörténelmi eredetéről itt lehet olvasni.

OKTÓBER 7. hétfő – elővételezett
16:00 Szanda – Szentmise
17:00 Herencsény – Igeliturgia
17:30 Cserháthaláp – Szentmise
OKTÓBER 8. kedd
16:00 Terény – Szentmise 
17:30 Cserhátsurány – Szentmise

Hogyan imádkozzam a rózsafüzért?

PLÉBÁNIAI HIRDETÉSEK

OKTÓBER
3. CSERHÁTSURÁNY – Tanári lelki délután.

4. HERENCSÉNY, CSERHÁTHALÁP – Elsőpénteki betegellátás 

4. CSERHÁTSURÁNY 14:00 – Tiniklub, játékdélután az iskolában – 2-6. osztályosoknak.

6. CSERHÁTSURÁNY 11:00 – Elsőáldozás, keresztelő.

6. VÁC 16:00 – Szentmise – A Székesegyház felszentelése. – Marton Zsolt püspök atya szeretettel hívja az egyházmegye papságát és híveit a felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyház megáldására és új oltárának felszentelésére, valamint az ahhoz kapcsolódó ünnepi kulturális programokra.
Az ünnepi szentmise 2024. október 6-án szombat 16 órakor kezdődik a székesegyházban. Részletek az Egyházmegye weboldalán találhatók.

6. HERENCSÉNY 17:00 – Imadélután a megbocsátásról

8. MAGYAROK NAGYASSZONYA Főünnepen
7. 16:00 Szanda, 17:00 Herencsény, 17:30 Cserháthaláp;
8. 16:00 Terény, 17:30 Cserhátsurány.

11. CSERHÁTSURÁNY – Elsőpénteki betegellátás

13. TERÉNY – Fatimai engesztelő imaóra.

13. SZANDA 17:00 – Egyházkozségi munkacsoport találkozója.

27. CSERHÁTSURÁNY 15:00 – Szentmise – A megújult egyháztanács eskütétele. Főcelebráns: Balogh László esperes atya.

ÁLTALÁNOS

A RÓZSAFÜZÉR közös imádkozása különösen is az októberi hónapban szokás, mivel Szűz Máriát, a Rózsafüzér Királynőjét október 7-én ünnepeljük. Egyháztörténelmi vonatkozásáról itt lehet olvasni.
TELJES BÚCSÚT NYERHET az a hívő, aki a rózsafüzért templomban vagy kápolnában, családban, szerzetesi közösségben, jámbor társulatban vagy jámbor szándékkal együttlévők közösségében elimádkozza.

SÍRKŐSZENTELÉSEK – Az idei évtől a sírkőszentelések nem a Mindenszentek vagy Halottak napján lesznek, hanem előtte hetekben vagy akár utána.
Kérem a Testvéreket, hogy október 10-ig jelezzék a sekrestyéseknél az igényüket.

SZENTSÉGIMÁDÁS vagy RÓZSAFÜZÉR az igeliturgiák előtt és után fél órával.


ÉVKÖZI 28. VASÁRNAP
Gyónási lehetőség a szentmisék előtt és után.
A szentgyónásról ITT.
Engesztelő imaévet nyitottunk a 2024-2025. jubileumi évre a palócság, a katolikus hit, a gyökereink megőrzéséért, valamint a herencsényi Kereszt helyszínének békés rendezéséért.
Az imalap innen letölthető és nyomtatható (A4, 2 oldalas).

OKTÓBER 12. – elővételezett
16:00 Cserháthaláp – Szentmise
OKTÓBER 13.
9:00 Herencsény – Igeliturgia
10:00 Cserhátsurány – Szentmise
11:30 Balassagyarmat, Szalézi – Bérmálási szentmise
16:00 Terény – Szentmise
16:00 Szanda – Igeliturgia


Egyedül Jézus tudta elhozni nekünk Istent – Szeretetláng Fesztivált tartottak Máriaremetén (1. rész)

„Tűnj el, sátán, Magyarország az Istené!” – Szeretetláng Fesztivált tartottak Máriaremetén (2. rész)

Beszámoló és gépgaléria a linkeken!


Szeretettel köszöntünk minden kedves testvérünket, akik ezen a héten ünnepelték a névnapjukat, a születésnapjukat vagy a házassági évfordulójukat! Isten áldjon Benneteket!

Köszönünk minden imádságot, jó szándékot, látható és láthatatlan segítséget, adományt! Isten fizesse meg!





Ferenc pápa megnyitotta az imádság évétRészletek ITT
Részletek a Katolikus Egyház Katekizmusából
„Számomra az imádság a szív dobbanása, egyszerű, ég felé küldött tekintet, a hála és a szeretet kiáltása mind a megpróbáltatás, mind az öröm idején.” – Lisieux-i Szent Teréz

AZ IMÁDSÁG MÓDJAI

III. A szemlélődő imádság

2709 Mi a szemlélődő imádság? Avilai Szent Teréz így válaszol: „A belső ima megítélésem szerint nem más, mint barátság, melyben gyakran négyszemközt beszélünk azzal, akiről tudjuk, hogy szeret minket.” [7]

A szemlélődő ima azt keresi, „akit szeret a lelkem” (Én 1,7): [8] Jézust — és benne az Atyát — keresi, mert a szeretet kezdete mindig az utána való vágyakozás; és tiszta hittel keresi Őt, azzal a hittel, amelynek hatására Belőle megszületünk és Benne élünk. A szemlélődő imádságban is elmélkedhet még az ember, de a tekintet már az Úrra irányul.

2710 A szemlélődő ima idejének és időtartamának megválasztása a szilárd akarattól függ, mely föltárja a szív rejtett dolgait. A szemlélődő ima nem akkor történik, amikor időnk van rá: időt szakítunk arra, hogy az Úrral legyünk azzal a szilárd elhatározással, hogy nem hagyjuk abba, bármilyen próbatétel és szárazság is kísérje a találkozót. Elmélkedni nem mindig lehet, de mindig be lehet lépni a szemlélődő imába, egészségi és érzelmi állapotunktól, munkakörülményeinktől függetlenül. Szegénységben és hitben a szív a keresés és a találkozás helye.

2711 A szemlélődő imába belépés hasonlít a szentmise kezdetéhez: a Szentlélek indítására „összegyűjtjük” a szívünket és egész lényünket, tudatosan vagyunk jelen az Úr lakásában, ami mi magunk vagyunk, és fölébresztjük a hitet, hogy belépjünk Annak jelenlétébe, aki vár ránk. Levetjük álarcainkat, és szívünket újra a minket szerető Úr felé fordítjuk, hogy átadjuk neki magunkat, mint áldozati adományt, melynek meg kell tisztulnia és át kell változnia.

2712 A szemlélődő ima Isten gyermekének imádsága; a bűnösé, aki bocsánatot nyert, és kész befogadni a szeretetet, amellyel szeretik, és még nagyobb szeretettel akarja viszonozni azt. [9] De tudja, hogy szeretete mint viszonzás nem más, mint az a szeretet, melyet a Szentlélek áraszt a szívébe. Mert minden kegyelem Istentől. A szemlélődő ima alázatos és szegény odaadás az Atya szerető akaratának, egyre mélyebb egységben az Ő szeretett Fiával.

2713 Így a szemlélődő ima az imádság misztériumának legegyszerűbb kifejeződése. A szemlélődő ima ajándék és kegyelem; csak alázatban és szegénységben lehet megkapni. A szemlélődő ima szövetség kapcsolata, melyet Isten a szívünk mélyén kötött velünk. [10] A szemlélődő ima kommunió: benne a Szentháromság az embert, Isten képmását átalakítja a maga „hasonlatosságára”.

2714 A szemlélődő ima az imádság kiemelkedően intenzív ideje. A szemlélődő imában az Atya a Szentlélek által erősít meg belső emberré, hogy a hit által Krisztus lakjék a szívünkben és a szeretetben verjünk gyökeret és alapozódjunk meg. [11]

2715 A szemlélődő ima a hit Jézusra szegezett tekintete. „Én Őt nézem, Ő meg engem néz”, mondta a tabernákulum előtt imádkozó ars-i parasztember kora szent plébánosának. [12] Ez a ráfigyelés lemondás „önmagamról”. Az Ő tekintete tisztítja a szívet. Jézus tekintetének fénye megvilágosítja szívünk „szemét”; megtanít arra, hogy mindent az Ő igazságának és emberek iránti együttérzésének fényében lássunk. A szemlélődő ima Krisztus életének misztériumaiban kezdődik. Így tanulja meg az „Úr belső ismeretét”, hogy jobban szeresse és kövesse Őt. [13]

2716 A szemlélődő ima Isten Igéjének meghallása. Ez a meghallás egyáltalán nem passzív, hanem a hit engedelmessége, a szolga föltétlen szófogadása és a gyermek szerető odasimulása. Részesedés a szolgává lett Fiú „Amen”-jében, és az Ő alázatos szolgálóleányának „fiat”-jában.

2717 A szemlélődő imádság csöndes hallgatás, „az eljövendő világ szimbóluma” [14] vagy „a hallgatag szeretet beszéde”. [15] A szemlélődő imádságban a szavak nem beszélgetést jelentenek, hanem olyanok, mint a rőzse, mely a szeretet tüzét táplálja. E csöndben, mely a „külső ember” számára elviselhetetlen, az Atya elmondja nekünk az Ő megtestesült, szenvedő, meghalt és föltámasztott Igéjét, és a Lélek Jézus fiúi imájának részeseivé tesz.

2718 A szemlélődő ima kapcsolat Krisztus imájával, amennyiben misztériumában részesít. Krisztus misztériumát az Egyház az Eucharisztiában ünnepli, és a Szentlélek a szemlélődő imádságban belőle éltet, hogy a szeretettel tettben megnyilvánuljon.

2719 A szemlélődő ima a sokaságnak életet hozó szeretet közössége, amennyiben beleegyezés a hit éjszakájában való kitartásra. A föltámadás húsvéti éjszakája az agónia és a sír éjszakáján megy át. Az Ő Lelke (és nem a „test” , mely „gyönge”) teszi meg, hogy Jézus órájának ezt a három intenzív időszakát a szemlélődő imádságban megvalósítsuk. Szükség van a beleegyezésre, hogy „egy órát” vele virrasszunk. [16]