Ferenc pápa augusztusi imaszándéka a politikusokért és magatartási javaslatok

Augusztusban a pápa azt kéri, hogy ajánljuk föl imáinkat a politikusokért, valamint a nemes és jó politika megvalósításáért, hogy a vezetőket ne a személyes érdek, hanem a társadalom java foglalkoztassa, a szolgálat, nem pedig a hatalom szellemében. Az imaszándékhoz kapcsolódó videót július 30-án tették közzé.

Ma nincs jó híre a politikának: korrupció, botrányok, távol az emberek hétköznapi életétől… – ezekkel a szavakkal kezdi augusztusi imaszándék-videóját a pápa, kimondva azt, amit oly sokan gondolnak: a politika egy piszkos ügylet azoknak a kezében, akik csak a meggazdagodásra és a hatalomszerzésre gondolnak. Aki „politizál”, az a közember szemében gyanús: „biztosan van valamilyen személyes érdeke, amit rejteget”.

A videó első pár másodperce után azonban kiderül, hogy Ferenc pápa nem erről beszél. Arra emlékeztet ugyanis, hogy mindig létezhet másfajta politika: „a nagybetűs Politika”, ahogyan ő nevezi, az emberek és különösen is a szegényebbek szolgálatában.

Szükség van a jó politikára, ha előre akarunk jutni az egyetemes testvériség felé.

A kísértés, hogy erről lemondjunk, amit a különböző populista szlogenek is üzennek, nagyon megtévesztő.

A pápa szavait kísérő képkockák kétféle életállapot helyzeteit villantják fel. Az egyikben a személyek egyedül vannak (menekült nő, munkanélküli negyvenes férfi, gyermekek víz nélkül, egy utcán fekvő hajléktalan), a másikban egy lehetséges válasz és megoldás.

A politika keményen próbára teheti az abban részt vevők erkölcsi tartását. Ugyanakkor olyan hivatás is lehet, mely méltó az életszentségre és az erényekre. Ennek kapcsán a videó elején Ferenc pápa idézi VI. Pál szavait, aki a politikát a szeretet egyik legmagasabb formájának nevezte, mert a közjót keresi.

Van egy olyan társadalmi érték, amely túlmutat az egyéni érdekeken egy nagyobb egész, a nép javára. Ezért a keresztények, főként a világiak feladata az, hogy részt vegyenek a politikai életben, hogy egy igazságosabb és szolidárisabb világot építhessünk.

Egyénileg is segíthetünk a rászorulókon, de ha összefogunk, és a testvériséget, igazságosságot elősegítő társadalmi folyamatokat indítunk el együtt, akkor a politikai szeretetszolgálat talajára lépünk

– ahogyan azt Ferenc pápa a Fratelli tutti kezdetű enciklikájában is megfogalmazta.

Videoüzenetében a Szentatya megállapítja, hogy a jó politika nem a nagy épületek hosszú folyosóin bezárva működik, hanem meghallva a valóság hangját a szegények szolgálatába áll, és törődik a munkanélküliekkel. Amikor egy politikus nem ad teret a párbeszédnek, az együttműködésnek és a személyi méltóságért való elkötelezettségnek – az idézett pápai enciklika kulcsszavaival –, akkor nem érjük el a társadalom átfogó fejlődését. Az olyan problémák, mint az éhezés és a szegénység, a háborúk vagy a környezeti válságok – csak hogy néhányat idézzünk –, tovább súlyosbodnak egy önző és hataloméhes politikai vezetés miatt.

Frédéric Fornos SJ, a Pápa Imavilághálójának nemzetközi igazgatója így kommentálja az augusztusi imaszándékot: „Imádkozni a politikusokért? A politikusi réteg a mi cselekvéseink eredménye. Ahelyett, hogy tovább rontanánk a hitelüket szavainkkal és gondolatainkkal, segítsünk nekik, hogy olyan férfiak és nők legyenek, akiket szeretnénk. Imádkozzunk értük, ahogyan azt Ferenc pápa kéri. Nagy bátorság kell ugyanis ahhoz, hogy ott, ahol ők vannak, megpróbáljanak szilárd jellemmel helytállni. Ebbe mindent beletesznek: idejüket, családi életüket, képességeiket, testi erejüket, jóhírüket. Milyen könnyű azt gondolni: a kapzsiság, a hatalom, a pénz, saját egójuk vezérli őket. És olykor ez igaz. De sokan vannak olyanok is, akik valóban a közjó szolgálatáért kötelezik el magukat.

És mi? Mi mit teszünk? Mit csinálnánk az ő helyükben? Legalább imádkozni tudunk értük.”

Forrás: Magyar Kurir

A hónap imája

Jézus, ha az evangéliumban szemlélünk téged,
ez arra késztet minket, hogy veled törődjünk,
járjunk és együtt legyünk veled.
Látjuk, hogy tekintéllyel beszélsz,
vigaszt és tisztaságot nyújtasz a szíveknek,
térden állva szolgálsz és mindenkit befogadsz,
megmosva a tanítványok lábát.
Megtanítottál minket arra, hogy
osszuk meg a kenyerünket és a halainkat,
hogy tápláljuk egymást.
Te azt mondtad nekünk, hogy ha elsők akarunk lenni,
meg kell tanulnunk utolsónak lenni.
Példát adtál nekünk a gondoskodásról és a tiszteletről
a nők és a gyermekek, korod legelesettebbjei iránt.
Adj a népedet vezető politikusoknak
a te szívedhez hasonló szívet,
hogy küldetésként tudják végezni politikai feladatukat
gyermekeid szolgálatában,
önfeláldozóan, odaadóan és hálával.
Adjanak elsőbbséget a legelesettebbeknek,
hogy helyezzék őket minden más érdek elé a középpontba.
Ámen


Felajánló ima

Jóságos Atyám, tudom, hogy velem vagy. 
Itt vagyok ezen az új napon. 
Helyezd el a szívemet újra
a Fiad Jézus Szíve mellé, 
amit nekem adsz, és amit az Eucharisztiában kapok meg. 
A Szentlélek tegyen barátoddá és az apostoloddá,
hogy elvégezhessem a küldetésem. 
A Kezedbe teszem örömeimet és reményeimet, 
munkámat és szenvedéseimet, mindent, ami én vagyok, 
közösségben testvéreimmel e világméretű imahálózatban. 
Máriával egységben felajánlom Neked a napom
az Egyház küldetéséért, valamint Ferenc pápa
és a püspökünk e havi imaszándékáért.
Ámen


Mindennapi magatartásunk


A POLITIKAI VEZETÉS MINT SZOLGÁLAT

„Lehet-e egy katolikus politikus?” „Annak kell lennie!” „VI. Pál pápa azt mondta, hogy a politika a szeretet egyik legmagasabb formája.” (Ferenc pápa)

Hogyan érint ez Téged, mint felelős állampolgárt?

ÁLLJUNK MÁSOK SZOLGÁLATÁBA

„A politika fontos: a kis politika és a nagy politika egyaránt. Az Egyházban sok katolikus van, aki tiszta, egészséges politikát folytatott; és olyanok, akik elősegítették a nemzetek közötti békét.” (Ferenc pápa)

A mások javára végzett szolgálatod hatással van a társadalomra. Mai felajánlásod és tanúságtételed nagyon értékes a béke elvetésére.

MUNKÁLKODJUNK A KÖZJÓÉRT

„A politikával való foglalkozás… mindennapi mártíromság: hogy a közjót keressük anélkül, hogy hagynánk magunkat megrontani… az ennek legmegfelelőbb módon gondolkodni… A közjót keresni úgy, hogy az apró dolgokért, a kis dolgokért dolgozol, kevés viszonzást ad… de az ember megteszi.” (Ferenc pápa)

Ne vesd meg mindazt a jót, amit minden nap megtehetsz, bármilyen kicsi és hálátlan is legyen az. Ez a közjó magva.

TÁMOGASSUK A SZOLIDARITÁST ÉS A KÖLCSÖNÖS SEGÍTSÉGNYÚJTÁST

„Mi a megoldás a politika számára, amit ez a globalizált világ ma kínál nekünk? Egyszerű: a pénz a lényeg. Nem a férfiak és a nők, nem. A pénz. A pénz istene. Ez a mag… Ezért van az, hogy ami nem szolgálja a pénz istenét, azt eldobják. De ne hagyjuk, hogy ez a leselejtező kultúra mindannyiunkat leselejtezen.” (Ferenc pápa)

Mik a te értékeid? Kérd az Úr szeretetét, hogy együttműködj másokkal a felebarátaid, különösen a legkiszolgáltatottabbak érdekében.

SEGÍTSD ELŐ A FENNTARTHATÓ EMBERI FEJLŐDÉST

„Én, katolikus, az erkélyről nézzem? Az erkélyről nem lehet nézni! Végy benne részt! Adj bele mindent, ami tőled telik! Ha az Úr erre a hivatásra hív, akkor vágj bele, vegyél részt a politikában. Szenvedni fogsz tőle, alkalmat adhat a bűnre, de az Úr veled van. Kérj bocsánatot és haladj előre.” (Ferenc pápa)

Imádkozz, válogasd ki a jót, kérj segítséget, hogy tisztán lásd, mit kér tőled az Úr. Ne félj elkötelezni magad, hogy segíts testvéreidnek. Jézus veled van.

Forrás: kattima.hu